Een Duitse geneticus wil met een nieuwe superkip voorkomen dat mannetjes vroegtijdig in de shredder verdwijnen. Consumenten moeten dan wel aan een iets duurdere, uitgerekte kip.
De massaconsumptie van eieren en kippenvlees brengt al decennia een ethisch probleem mee: de meeste mannetjes zijn in het systeem waardeloos, en dat zorgt ervoor dat mannelijke kuikens kort na de geboorte massaal in de ‘shredder’ verdwijnen.
De Duitse geneticus Rudolf Preisinger probeert hiervoor een oplossing te vinden en heeft met het bedrijf Lohmann Tierzucht een nieuw soort kip gepatenteerde gefokt: de ‘Lohmann dual’. Daarover bericht weekblad Der Spiegel op zijn website.
Lohmann is een zeer grote partij in de kippenindustrie en heeft alleen in Duitsland al 45 miljoen hennen voor de productie van eieren. Net als andere spelers maakt het bedrijf traditioneel gebruik van twee gefokte soorten; hennen voor de eierproductie en vleeskippen.
Kippenrevolutie: mannetje voor vlees
Het revolutionaire van de ‘Lohmann Dual’ is dat deze voor beide taken geschikt is. Dat wil zeggen: de vrouwtjes leggen zo’n 250 eieren per jaar en de mannetjes kunnen met 70 dagen voeding opgroeien tot redelijke slachtkippen. Dat is vier weken meer dan een reguliere plofkip.
Als de Lohmann Dual een succes wordt, hoeven jonge mannetjes als kuiken niet meer massaal de shredder is. Maar zover is het nog niet.
De efficiëntie van de nieuwe 'superkip' is namelijk nog niet hoog genoeg om te kunnen concurreren met gespecialiseerde leg- en vleeskippen.
Soorten gespecialiseerd in de leg leggen zo'n 310 eieren per jaar. Echte vleeskippen kunnen binnen zes weken twee kilo wegen. De mannetjes van de Lohmann Dual hebben bovendien 50 procent meer voedsel nodig, licht geneticus Preisinger toe tegenover Der Spiegel.
Minder rondborstige kip
Punt van zorg is ook dat de reguliere vleeskip veel vlees op de borst heeft, terwijl de Lohmann Dual een magerder borstbeen heeft en meer vlees op de dijen. Vraag is of de consument die gewend is aan 'ronde' vleeskippen genoegen neemt met een wat langere uitgerekte kip, tegen een hogere prijs.
De Lohmann Dual wordt inmiddels twee maanden in Oostenrijk verkocht, maar het loopt nog niet storm met de verkopen. Zelfs bio-boeren zijn terughoudend, stelt Der Spiegel. Die geven kippen meer ruimte, maar maken wel gebruik van de gespecialiseerde soorten voor respectievelijk eieren en vlees. Ook voor het productieproces van bio-eieren worden in veel gevallen jaarlijks miljoenen mannetjes afgemaakt, aldus het weekblad.
Wellicht komt er op enig moment een oplossing uit de technologische hoek. Duitse en Belgische onderzoekers doen proeven waarmee het geslacht van een kip al kan worden vastgesteld als het embryo nog in het ei zit. Daarmee kunnen mannelijke eieren in theorie worden uitgesorteerd. Maar dergelijke tests zijn nog niet betrouwbaar genoeg.
Lees ook:
China koopt 'België' in Oekraïne
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl